Napij się kawy z własnoręcznie zebranych żołędzi

Witaj,

Przepis na żołędziową kawę w skrócie brzmi tak:

-nazbierać żołędzi

– obrać je z łupinek – moczyć  w wodzie

– zmielić

– wysuszyć

– uprażyć

– zaparzyć kawę

Zbieranie żołędzi.

Najlepiej  po przymrozkach. Nie mają wtedy robaczków. Zbierać te , które nie mają już czapeczek.

Najłatwiej obrać żołędzie świeże. Wystarczy stuknąć młotkiem, tłuczkiem do mięsa, a nożykiem wyłuskać zawartość skorupki. Jest to zdecydowanie łatwiejsze od łuskania orzechów włoskich.

Moczenie w wodzie.

Obrane i pokruszone żołędzie należy pozbawić goryczy, czyli nadmiaru taniny – niesmacznej substancji, drażniącej nerki. Procedura ta nazywa się ługowaniem albo odgoryczaniem.

Wyłuskane żołędzie należy teraz wyługować. moczenie z popiołem drzewnym, ale że o takowy trudno w mieście, moim zdaniem można użyć sody. Wobec tego żołędzie trzeba zalać gorącą wodą, dodać łyżkę sody (lub popiołu z palenia drzewa liściastego) i zostawić na noc. Wypłukać i następnego dnia powtórzyć. I jeszcze raz ponownie na trzeci dzień. Do wody będą przechodziły brązowo zabarwione taniny odpowiedzialne za gorycz, a po każdym moczeniu woda będzie coraz jaśniejsza . Im lepiej będą wyługowane, tym łagodniejszy będą miały smak.

Odgoryczone żołędzie trzeba zmielić (w blenderze), namoczone żołędzie są dosyć miękkie.

Potem należy je wysuszyć w piekarniku nastawionym na 50°C. Po suszeniu ponownie zmielić.

Następnie na suchej patelni uprażyć „kawę”. Delikatnie, żeby nie spalić, lecz wydobyć aromat.

 

Pozostaje kawę zaparzyć. Można po turecku albo w kawiarce (wtedy unikniemy większości fusów). Niektórzy zamiast parzyć, wolą ją zagotować. Najlepiej przyrządzać w towarzystwie cynamonu, goździków i kardamonu.

 

Advertisements

One thought on “Napij się kawy z własnoręcznie zebranych żołędzi

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s