Co można zrobić z owoców jałowca?

Witaj,

Jagody jałowca zbiera się na płachty podkładane pod krzak- od póznej jesieni do marca, pamiętając o tym, że tegoroczne jagody trzymają się mocno, niektóre są nawet zielone a tylko zeszłoroczne opadają i takie zbieramy. Jagody jałowca bowiem dojrzewają jesienią, ale dopiero w drugim roku od zawiązania się. Jagody suche, świeże lub gotowane są skuteczne przy  brzydkim oddechu,  zgadze, a żucie jagód / kilka sztuk dziennie/ stosuje się przy reumatyzmie, artretyzmie, nieżycie dróg moczowych. Gotowane w winie działają moczopędnie, rozpuszczają piasek i kamienie moczowe.

Żucie pojedynczych jagód w wyżej wymienionych dolegliwościach , poleca również Kneipp, poczynając od czterech dziennie, co dzień jedną więcej aż do 15-stu i z powrotem – 14, 13, i.t.d. aż do czterech. Kurację przeprowadza się raz do roku.

Powidła jałowcowe / świeże jagody tłucze się , zalewa się wodą na palec powyżej i gotuje się pół godziny na wolnym ogniu aż dojdą do gęstości miodu, można dodać cukru/- zażywa się rozprowadzając łyżkę powideł pół szklanką herbaty. Takie powidła działają moczopędnie, rozkurczowo i pobudzają czynności żołądka.

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s