Wino malinowe- stary, dobry przepis

Witaj,

Chociaż pora na przygotowanie  wina malinowego dawno minęła, ale  warto znać ten przepis i wykorzystać  go w przyszłym roku. Warto podkreślić , że do celów leczniczych nieco lepsze są  zawsze maliny zebrane ze stanowisk naturalnych, zdziczałe niż ogrodowe, jak również znacznie lepsze są  maliny ze stanowisk nizinnych niż górskich.Wino z malin robi się w sposób następujący: 6 ilości malin i 10 ilości wagowych wody postawić na 4 dni w ciemnym i chłodnym miejscu, przecedzić wszystko, przegnieść przez gęste płótno, dodać 2 ilości miodu, zmieszać dokładnie, dodać winnych drożdży i postawić w ciemnym miejscu do sfermentowania. Po skończonej fermentacji zlać do sklarowania, po czym do butelek z tym, że mocno zakorkować można tylko idealnie sklarowane wino.

Działanie napotne i rozgrzewające takiego wina jest znacznie większe niż odwaru z suszonych malin a przechowywać to wino można latami. Stosujemy wino malinowe 2-3 kieliszki przy pierwszych objawach przeziębienia.

Pamiętajmy również, że sok malinowy w celach leczniczych nastawiamy na cukrze w cieniu/ nigdy na słońcu /, bo ”wysmażony” ma znacznie mniejsze działanie witaminowe i lecznicze.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s