Czy stare metody leczenia chorób są złe?

Witaj,

Coraz więcej   uznanych ośrodków naukowych  wraca do dawnych  prawd ludowych  medycyny i zaleceń dietetycznych.

Nowoczesna medycyna  do niedawna  ignorowała  działanie codziennych  pokarmów , uważąjąc  to za folklorystyczne  wymysły  bez jakiejkolwiek wartości praktycznej.

Skąd tak intensywny powrót  do dawnych metod?

Dlaczego  zajmują się tym , tak renomowane ośrodki jak Uniwersytet Hopkinsa, czy Uniwersytet Harwarda, które oświadczają nam szumnie , że brokuły zawierają czynniki  przeciwrakowe,  a jedzenie marchewki wydaje się w sposób istotny zmniejszać ryzyko udarów i ataków serca.

Oto przyczyna! Po raz pierwszy  w historii  nauka zaczęła się zajmować  wpływem diety  na przemiany  na poziomie komórkowym. Obecne metody badawcze pozwalają prześledzić  zmiany w płynie komórkowym , w błonie  otaczającej komórkę i w materiale genetycznym.

Ciało ludzkie składa  z około 60 trylionów  różnych komórek , a każda jest niezwykłą  miniaturową fabryką , w której  zachodzą w każdej minucie biliony  reakcji biochemicznych.

Od czego zależą  te reakcje?

Od pożywienia , które dostarcza  energii dla przemiany materii. Bez wątpienia dawni lekarze  zalecali odpowiednie  żywienie , jako  głowna metoda leczenia  chorób.

W jednym z pism medycznych  dr Pottar z Uniwersytetu  Minnesoty  podsumowuje  niektóre  z tych recept.

W starożytnym  Egipcie , Pliniusz  twierdził, że jedzenie kapusty może leczyć osiemdziesiąt różnych chorób a cebula leczy  dwadzieścia osiem.”

Czosnek uważano za święte warzywo. Warzywa krzyżowe ?/ kapusta , brokuły/ uprawiano pierwotnie  dla celów leczniczych. Leczono nimi bóle głowy, głuchotę , biegunki,podagrę , zaburzenia  zołądkowe.

Starożytni Rzymianie  wierzyli , że soczewica  jest dobra na biegunkę  i wyrównanie nastroju.

Dawni lekarze i uzdrowiciele  stosujący preparaty naturalne  do leczenia chorób, kierowali się swoim doświadczeniem  i przekazywaną z pokolenia na pokolenie  wiedzą.

Nie wiedzieli nic o zarazkach, gdyż nie mogli ich zobaczyć , ani o hormonach , ani o cholesterolu, ani o czynnikach krzepnięcia . Umieli jednak  kojarzyć skutek z przyczyną  i obserwowali  bacznie  lecznicze właściwości pokarmów i ziół.

Uściski od Marysi dla  Was

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s