Zalety oleju kokosowego

Witaj,
Olej kokosowy można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Z uwagi na bogactwo składników mineralnych, naturalnych antyutleniaczy oraz witamin – w tym witaminy E, ma on cudowne działanie dla zdrowia naszej skóry i włosów.

Preparat przeciwko rozstępom w ciąży. Olej kokosowy jest całkowicie bezpieczny podczas ciąży i stosowany kilka razy dziennie świetnie nawilża naciągającą się skórę.
Krem do pielęgnacji sutków przy karmieniu. Olej kokosowy jest najczęściej wybieranym preparatem do pielęgnacji brodawek sutkowych przez karmiące matki, gdyż jest zupełnie naturalny i bezpieczny.
Olejek do masażu. Olej kokosowy nie tylko daje dobry poślizg ale również ma przyjemny, relaksujący zapach.
Olejek do ciała. Należy nakładać bezpośrednio po prysznicu na wilgotne ciało.
Preparat na plamy wątrobowe. Olej kokosowy nakładany codziennie na dłonie oraz inne części skóry pomaga zredukować istniejące plamy wątrobowe oraz zapobiega tworzeniu się nowych.
Ochrona przed promieniowaniem słonecznym. Olej kokosowy chroni przed promieniami UV i można go stosować zamiast kremu przeciwsłonecznego.
Nawilżenie skóry po opalaniu. Jeśli zbyt dużo czasu spędziliśmy na słońcu to warto posmarować obolałe ciało olejkiem kokosowym, aby złagodzić ból i przyspieszyć regenerację skóry.
Maseczka nawilżająca. Po umyciu twarzy nałóż na nią odrobinę oleju kokosowego, masuj przez kilka minut i pozostaw do wchłonięcia.
Olejek do kąpieli. Dodaj do wanny z gorącą wodą około 1/4 szklanki oleju kokosowego weź półgodzinną kąpiel.
Kuracja do suchych i popękanych pięt. Codziennie smaruj umyte stopy olejkiem kokosowym.
Odżywka do włosów. Wsmaruj olejek kokosowy w skórę głowy, włosy oraz ich końcówki i pozostaw na noc. Następnego dnia umyj tak jak zwykle.
Tuż przed świętami kupiłam dość duży słoiczek / 250 ml/ w Tesco. Dość długo  szukałam, nikt nie umiał mi powiedzieć, gdzie  szukać. Okazało  się , że stał na półce ze zdrową żywnością. Polecam, jest bardzo dobry i tani ok. 12 zł.  Ma konsystencję smalcu, ale bardzo szybko się wchłania w skórę.
Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s