Jagody wydłużają pamięć

Witaj,

Specjalne środki, uczenie się książki telefonicznej na pamięć czy masowe rozwiązywanie krzyżówek. To kilka z najpopularniejszych sposobów stosowanych głównie przez ludzi starszych na ćwiczenie pamięci. Okazuje się, że równie dobre rezultaty można osiągnąć jedząc tygodniowo 2 porcje jagód czy truskawek.

Jak pokazują najnowsze wyniki badań owoce te mogą mieć znacznie większy wpływ na nasze zdrowie niż do tej pory sądzono. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów są one korzystne zwłaszcza dla naszej pamięci.

Amerykańskie badania wydają się być nadzwyczaj wiarygodne, a wszystko dzięki rozpoczęciu ich w roku 1976 i udziale w nim ponad 121 tysięcy kobiet. W momencie rozpoczęcia eksperymentu wcielono do niego kobiety w wieku 30-55 lat, które musiały wypełnić kwestionariusze dotyczące stylu życia, a także przejść badania lekarskie. Mniej więcej, co cztery lata kobiety przechodziły kontrolę, w której jednym z punktów było sprawdzenie stanu pamięci.

Okazało się, że kobiety, które deklarowały zjadanie tygodniowo co najmniej dwóch porcji czarnych jagód, borówek lub truskawek miały znacznie mniej problemów z pamięcią i charakteryzowały się „sprawniejszym mózgiem”. Średnio spadek pamięci zaczynał się u nich o 2,5 roku później niż u kobiet z innymi nawykami żywnościowymi.

Dlatego też naukowcy zalecają jedzenie tego typu owoców jak najczęściej i przez jak największą grupę ludzi. Choć badania zostały przeprowadzone wyłącznie na kobietach to można spodziewać się, że w przypadku mężczyzn wyniki mogłyby okazać się podobne. Jest to także jeden z niewielu smacznych i przyjemnych sposobów na długie zachowanie naszej pamięci w jak najlepszym stanie.

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy

2 thoughts on “Jagody wydłużają pamięć

  1. Nie znalazłem informacji, czy jakaś substancja łączy ze sobą te dwa rodzaje owoców. Chyba to nie luteina? Jeśli flawonoidy, to trzeba by się zastanowić, czy aby na pewno są to tylko one, bo są owoce, które mają flawonoidów znacznie więcej niż w/w owoce, a jednak nie słyszało się o ich właściwościach poprawiających pamięć. Zatem czy lecytyna, miłorząb itp poprawiacze są skuteczniejsze, czy też nie w długotrwałym utrzymywaniu pamięci w dobrej formie?Pozdrawiam~!

    • Myślę, że to polifenolom znajdującym się w tych owocach zawdzięczamy działanie na naszą pamięć.
      Gingko Biloba według mnie to cudowny lek, przekonałam się na sobie i moich klientach w zielarni.
      Serdeczności, Marysia

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s