Jak układ odpornościowy chroni nasz organizm przed chorobami?

Witaj,

Nic nie ma tak wielkiego znaczenia  dla naszego zdrowia   jak dobrze funkcjonujący  układ odpornościowy.Chroni nas  przed wieloma problemami, od banalnych infekcji  aż do chorób nowotworowych.Cechy układu odpornościowego są  oczywiście w dużym stopniu dziedziczone , ale mają nań wpływ  także czynniki otaczającego świata. Jednym z takich czynników jest oczywiście dieta.

Staje się coraz bardziej jasne , że można w jakimś stopniu sterować swoim  układem odpornościowym poprzez jedzenie  określonych pokarmów. Naukowcy próbują rozszyfrować  kompleksowe działanie układu odpornościowego, w tym także jego związek z dietą.

Pokarmy zawierają witaminy, sole mineralne, mikroelementy i inne rzadkie składniki , które według najnowszych badań , mogą w znacznym stopniu stymulować  działanie układu odpornościowego , podnosząc odporność na przeróżne zakażenia Mogą mieć wpływ także na komórki nowotworowe, których rozwój, rozrost i obumieranie  również  znajdują się  pod kontrolą układu odpornościowego.

Spożywane  składniki pokarmowe  mogą silnie oddziaływać  na  tworzenie się białych ciałek krwi, które są jakby żołnierzami  układu odpornościowego walczącymi na pierwszej linii frontu z infekcjami i rakiem. Są to  neutrofile, zabijające  i pochłaniające  szkodliwe komórki i  drobnoustroje a także limfocyty T, B , tzw.”naturalni zabójcy”.

Limfocyty typu B produkują specjalne  przeciwciała , które rzucają się  do walki z obcymi najezdzcami, takimi jak wirusy, bakterie  i komórki guzów.

Limfocyty T dowodzą niejako działaniami odpornościowymi  i produkują dwie substancje chemiczne zwane interferonem i interleukiną ,które mają kluczowe  znaczenie w zwalczaniu zakażeń i nowotworów”

„Naturalni zabójcy” to najbardziej wysunięci na tym froncie wojownicy : niszczą komórki uszkodzone wirusami lub zmienione nowotworowo.Wielu badaczy  dowodzi , że rozmaite pokarmy i składniki pokarmowe mogą brać udzial w kontroli  zawartości  i siły dzialania  białych ciałek  we krwi.

A zatem  dieta  może pobudzać  układ odpornościowy do działania i wzmagać  jego skuteczność.

Advertisements