Miód z kwiatów mniszka

Witaj,

Co roku na wiosnę z kwiatów mniszka robię syrop / ja to nazywam miodem /, który smakuje wybornie a jednocześnie  jest  bardzo korzystny dla zdrowia. szczególnie dla osób, którzy niezbyt dobrze tolerują kwasy zawarte w innych miodach/ np. chorzy na nerki.  . Podaję przepis:

4 kopiaste garście koszyczków mniszka   / bez zielonych ogonków/ przepłukać, następnie zalewa się 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewa aż do wrzenia. Po zagotowaniu garnek zdejmuje się z kuchenki i odstawia na noc.

Następnego dnia wlewamy wszystko na sito. Cedzimy, a potem dobrze wyciskamy kwiaty obydwiema rękami. Do soku dodajemy 1 kg nieoczyszczonego cukru i pół cytryny obranej ze skórki i  pokrojonej na plasterki.Jeśli doda się więcej cytryny to smak będzie cierpko- kwaśny. Garnek bez pokrywki stawia się na kuchence, którą nastawia się na najwolniejsze grzanie aby zachować  wszystkie witaminy. Ciecz odparowuje się bez gotowania. Całość należy raz lub dwa razy oziębić aby sprawdzić czy konsystencja syropu jest prawidłowa. Nie powinien być on za gęsty bo po dłuższym przechowywaniu scukrzy się. Nie może jednak również być zbyt rzadki bo mógłby skwaśnieć .Musi to być odpowiednio gęsty syrop, który rozsmarowany na bułeczce lub kromce chleba z masłem.

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy