Czas na konfiturę z płatków róży

Witaj,

Smakiem tej konfitury zachwycisz wszystkich , którzy jej spróbują Podaję przepis na konfiturę z płatków róży

Na konfitury nadają się płatki róż cukrowych: stulistnej (Rosa centifolia) i pomarszczonej (Rosa rugosa). Tę pierwszą łatwiej zebrać w większej ilości, jako, że kwiat jest pełny – zawiera o wiele więcej płatków, niż kwiat róży pomarszczonej. Mogą być także  płatki każdej róży ogrodowej.
Róża stulistna
Róża pomarszczona

Konfitura ucierana
Zebrać suche płatki, odciąć białe końcówki. Do krzaka podchodzić z nożyczkami, zrywać wszystkie płatki z jednego kwiatu i od razu odcinać białe końcówki.
NIE MYĆ PŁATKÓW!
Zważyć płatki. Dodać do nich cukru tyle, ile ważą, a nawet więcej, np. na 40 dkg płatków dać 1/2 kg cukru i sok z 2 cytryn (dla lepszego koloru i bardziej zdecydowanego smaku). .
Wrzucić do malaksera (albo do makutry) i ucierać.
Włożyć do suchych, wyprażonych w piekarniku słoików. Na wierzch pełnego słoika położyć krążek pergaminu nasączony spirytusem lub chlusnąć odrobinę spirytusu do słoiczka.

Reklamy