Woda różana- przepis

Zbierz parę garści płatków róż czerwone,różowe, białe jakie chcesz. Najlepiej zbierać płatki rano i z tych krzewów, które rosną daleko od drogi . Zebrane płatki umieść w durszlaku i przelej mocnym, zimnym strumieniem wody.Wypłukane płatki róż umieść w cienkiej, bawełnianej ściereczce i zawiąż tasiemką. Sakiewkę umieść w dużej, szklanej misie (bądź w dużym słoiku).Do misy z sakiewką wlej wrzątku tak, by poziom wody ledwie przykrył płatki. Szklane naczynie zabezpiecz folią spożywczą i zawiąż gumką recepturką/sznurkiem/tasiemką. Pozostaw na noc, by woda dobrze przeniknęła kwiatami…

Rano przelej gotową wodę różaną do szklanego słoika. Wyciśnij sakiewkę z pozostałej wody różanej. I gotowe :).
Wodę różaną otrzymaną z tego przepisu należy zużyć w przeciągu 2 tygodni. Można ją również zamrozić – termin ważności zamrożonej wody różanej wynosi 6 miesięcy.

Woda różana posiada właściwości tonizujące. Wspaniale odżywia skórę, która staje się rozpromieniona i otulona lekką mgiełką aromatu różanego. Jest idealna do skóry szarej, zmęczonej, dojrzałej. Nie podrażnia, dlatego sprawdza się także w pielęgnacji cery wrażliwej. Codzienne stosowanie wody różanej w postaci toniku do twarzy uelastycznia, wygładza i nawilża skórę, przywracając jej naturalną równowagę. Łagodzi zmiany trądzikowe, jest idealnym uzupełnieniem wysuszających kuracji przeciwtrądzikowych.

Reklamy