Cukier a choroby krążeniowe

Witaj,

Większość ludzi, zarówno młodszych jak i starszych, spożywa więcej cukru niż jest to zalecane. Naukowcy ostrzegają, że cukier jest dodawany do wielu produktów a jego nadużywanie zwiększa ryzyko śmierci spowodowanej chorobami układu krążenia.

 

Badaniem wpływu cukru na organizm ludzki zajęli się uczeni z Centrum Kontroli i Prewencji Chorób w Atlancie, którzy przeanalizowali dane kilkudziesięciu tysięcy Amerykanów, dotyczące spożycia cukru oraz śmierci w wyniku chorób serca. Badacze zauważyli wyraźne powiązanie nadużywania cukru z pojawianiem się chorób układu krążenia.

 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożycie cukru wynosiło mniej niż 10% całkowitego spożycia kalorii, czyli około 70 gram w przypadku mężczyzn oraz 50 gram w przypadku kobiet. Jednak jak wynika z badania, osoby które spożywały cukier w ilości 25% z dziennego całkowitego spożycia kalorii miały zwiększone ryzyko śmierci w wyniku chorób układu krążenia aż trzykrotnie.

 

Warto pamiętać, że cukier jest dodawany nie tylko do ciast, cukierków czy czekolady ale również do soków owocowych. Cukier często również sami dodajemy do kawy i herbaty. Kupując produkty w sklepach zawsze możemy sprawdzić ich zawartość. Nadużywanie cukru, który często nazywany jest „białą śmiercią”, może prowadzić do przyrostu masy ciała a z czasem do nadwagi.

 

Można śmiało stwierdzić, że cukier, uważany przez niektórych nawet za narkotyk, jest niebezpieczny dla ludzkiego organizmu, ponieważ aktywuje on obszary mózgu odpowiadające za uczucie przyjemności, przez co jest uzależniający. Jeśli próba zmiany diety na taką, w której będzie mniej cukru, przysparza komuś problem może więc to oznaczać, że jest po prostu uzależniony od cukru.
Reklamy