Urok małej , czerwonej papryczki

Witaj,

Co może być atrakcyjnego we wszystkich ostrych potrawach z dodatkiem chili?

Jeden z psychologów zasugerował, że w reakcji na ostry palący smak papryki mózg uwalnia endorfiny- chemiczne związki uśmierzające ból, które w dużych dawkach wywołują uczucie przyjemności. Ostry smak papryce chili nadaje kapsaicyna Jest to substancja, która występuje głównie w białych żeberkach i nasionach oraz, nierównomiernie, w całym miąższu rośliny.

To ona sprawia , że po zjedzeniu papryki lub potraw przyprawionych chili czuje sie pieczenie w ustach oczy zaczynają łzawić, a nos  staje się drożny.

Efekty te – łączone z rozrzedzeniem śluzu w zatokach obocznych nosa- mogą pomóc oczyścić zablokowane drogi oddechowe.

Papryka chili jest bogatsza w witaminę C niż owoce cytrusowe, ale spożywaniem jej nie można pokryć  dziennego zapotrzebowania na te witaminę, ponieważ jest ona  zbyt ostra.

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements