Koszyk produktów bogatych w magnez obniżających ryzyko udaru

Witaj,

Eliminując ze swojego życia palenie papierosów, stres oraz dodając do swego koszyka spożywczego  produkty  o dużej zawartości magnezu można zapobiec udarowi.

Naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institute odkryli, że ryzyko wystąpienia najczęstszych rodzajów udaru mózgu u osób starszych, – zmniejszyło się o dziewięć procent, gdy magnez jest podawany codziennie. Nie wiadomo dokładnie, jak magnez zmniejsza ryzyko udaru mózgu, ale naukowcy sugerują, że korzyści ze stosowania tego minerału mogą być związane z jego zdolnością do obniżenia ciśnienia krwi. Następnym razem gdy robisz zakupy w sklepie spożywczym lub na rynku u rolnika, załaduj produkty bogate w magnez takie jak:

  1. Zielone warzywa liściaste: szpinak, jarmuż , brokuły
  2. Orzechy i nasiona . Nasiona dyni są doskonałym źródłem magnezu  migdały,  orzechy nerkowca .
  3. Produkty pełnoziarniste: brązowy ryż, otręby, owsiane płatki i chleb z pełnego ziarna
  4. Fasola .  Szczególnie ciemna fasola jest dobrym źródłem, dostarczając 120 mg magnezu w jednej filiżance
  5. Ryby . Halibut, ostrygi
Advertisements