Szpinak w kuchni inaczej

Witaj,

Parę miesięcy  wcześniej zupełnie przypadkowo wstąpiliśmy do eleganckiego  baru w supermarkecie. Naprawdę  w tym barku było bardzo czysto i elegancko. Zamówiliśmy naleśniki…ze szpinakiem.  Były po prostu tak smaczne, że poprosiłam o przepis.Świeży szpinak nadal można dostać na bazarku/ 1 kg 8 zł/,  na 6-8 naleśników wystarczy pół kg szpinaku.

  • 1/2 kg szpinaku  w liściach
  • 10-20 dkg surowego boczku wędzonego
  • 2-4 ząbki czosnku
  • sól
  • 10-20 dkg białego sera (opcjonalnie)
  • 300 ml śmietany (12 lub 18 %)
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 6-8 usmażonych naleśników
  1. Boczek pokroić na drobne kawałki (słupki, kostkę lub cieniutkie plasterki). Wysmażyć na patelni, dodać szpinak i dusić aż odparuje woda. Dodać roztarty z solą czosnek  i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
  2. Dodać pokruszony biały ser. Ja robię wersję z serem i bez sera,  a także bez boczku świetnie w tej potrawie sprawdza się wędzony biały ser.
  3. Farsz wykładać na naleśniki, zawijać w rulony i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem doprawić solą i polać nią ułożone naleśniki.
  5. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 minut.
  6. Można  bez  zapiekania w piekarniku i bez śmietany odsmażyć na patelni, ale  na bardzo powoli na małym gazie.
Advertisements