Gołąbki z soczewicą

Witaj,

Polecam bardzo smaczne gołąbki

Składniki:
8-10 liści włoskiej kapusty
1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej/jaglanej/gryczanej
opcjonalnie 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub bezglutenowej mąki
1/2 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1/2 cukinii (opcjonalnie)
1 marchewka
kawałek pora
2 ząbki czosnku
suszony mielony pomidor
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
4 jagody jałowca
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
pęczek zielonej pietruszki lub koperku
sól
pieprz 
3-4 łyżki oliwy
około 1 szklanki bulionu warzywnego
zielona natka pietruszki

❤ Przygotuj liście kapusty i umieść je w sporym garnku. Zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Następnie zalej zimną wodą i delikatnie wyłów.

❤ Kaszę przepłucz, a następnie ugotuj do miękkości.

❤ Ugotuj soczewicę, może się lekko rozpadać. Tym samym sklei nasz farsz.

❤ Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i pora. Dodaj zioła, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec oraz pieprz. Smaż przez około 3-4 minuty ciągle mieszając.

❤ Dodaj posiekany czosnek.

❤ Dodaj inne drobno posiekane warzywa, smaż aż lekko się zarumienią.

❤ Wyciągnij  liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie.

❤ W misce wymieszaj warzywa, kaszę i soczewicę.  Dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Niech farsz będzie intensywny w smaku.
Kiedy farsz jest sypki i nie chce się lepić czasami dodaję 2 łyżki z mąki z ciecierzycy lub jaglanej. Może być też ugotowana kasza jaglana, która złączy składniki.

❤ Możesz dodać też posiekaną natkę pietruszki lub jarmuż.

❤ Rozłóż liście kapusty. Połóż farsz z jednej strony. Złóż boki, a następnie zawiń jak krokiety lub naleśniki. Postaraj się zawinąć jak najciaśniej.

❤ Przygotuj naczynie do duszenia. Na dno wlej parę łyżek oliwy.

❤ Przełóż wszystkie gołąbki i postaw ganek na małym ogniu. Niech gołąbki podsmażą się od spodu.

❤ Przykryj i duś około 10 minut. Następnie lekko podlej bulionem warzywnym. Duś  kolejne 20 – 30 minut.

❤ Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym

Pozdrawiam, Marysia

Advertisements