Tanie wzmocnienie organizmu

Witajcie,

Włókno jęczmienia jest bogatym zródłem beta-glukanu substancji, która pomaga  zredukować wysoki poziom cholesterolu poprzez wiązanie kwasów tłuszczowych. Jest także bardzo dobrym immunostymulatorem.

Przepis na kleik  jęczmienny:

2 litry wody,

1 szklanka pęczaku

2 cytryny

1/4 szklanki miodu

Umieścić wodę i jęczmień w średnim garnku, ustawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 35 minut.

Skórki cytryny bez białego miąższu pociąć dodać wyciśnięty sok z dwóch cytryn i umieścić w 3 litrowym dzbanku lub garnku. Odstawić.

Po 30 minutach przecedzić wodę z jęczmienia przez drobne sitko i przelać do dzbanka. Wyrzucić jęczmień. Dodać miód i mieszać do połączenia  się składników.

Przechowywać w lodówce przez trzy dni.

Advertisements