Powidła z owoców bzu czarnego

Podaję przepis na powidła z  owoców bzu czarnego.

Składniki:

300 g obranych i umytych owoców bzu czarnego / bez zielonych owocków/

200 – 250 g jabłek (użyłam jabłek winnych), obranych, pokrojonych na kawałki – ogryzki zachowane:)

200 g cukru

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Owoce bzu myjemy i płuczemy.

Do garnka z grubym dnem wsypujemy owoce bzu, jabłka i cukier ). Dodajemy także ogryzki z jabłek, które dostarczą nam trochę dodatkowych pektyn: trzeba tylko pamiętać, żeby przed przelaniem do słoiczków je wyciągnąć!:)

Podgrzewamy całość – bez czarny po kilku minutach puści sok. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż całość zacznie bulgotać.

Teraz zmniejszamy ogień na malutki, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.

Smażymy teraz na wolnym ogniu, aż dżem zredukuje się o co najmniej 1/3.

Najlepiej przetrzeć dżem przez gęste sitko lub gazę aby pozbyć się  drobnych pesteczek, które niektórym osobom  mogą podrażniać  żołądek  lub jelita.

Przelewamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.

Wspaniałe smarowidło, dające  doskonałe rezultaty  przy owrzodzeniu jelit.

Polecam Marysia

Reklamy