Naturalne sposoby leczenia bólu gardła

Witaj,

Ostry ból gardła może być pierwszym sygnałem przeziębienia, grypy lub anginy. Przyczyną jest zazwyczaj wirus, chociaż powodem bólu gardła i gorączki mogą być też bakterie z gatunku Streptococcus. Jedną z przyczyn infekcji bywa: nieprawidłowy sposób odżywiania, polegający na preferowaniu produktów wysoko oczyszczonych, takich jak na przykład ciasta, oraz cukier, kosztem pokarmów zawierających witaminy i składniki niezbędne do mobilizowania naturalnych sił obronnych organizmu.

Odporność na infekcję obniża również zmęczenie, stres, palenie papierosów oraz nadużywanie alkoholu.

Aby uniknąć bólu gardła, należy zapewnić organizmowi niezbędne ilości witaminy D- występuje ona, na przykład w tłustych rybach oraz witaminy E, obecnej w oliwie z oliwek , orzechach, nasionach i owocach awokado. Witaminy te wraz z niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, występującymi w olejach roślinnych i rybnych, są niezbędne w organizmie- ich niedobór sprawia, że system odpornościowy zaczyna zle funkcjonować.

Skłonność do infekcji może zwiększyć także niedobór witaminy C. Doskonałym zródłem tej witaminy są : czarna porzeczka, pomarańcze, truskawka, czerwona papryka. W procesie tworzenia przeciwciał niezbędne jest żelazo, które uzyskiwane jest przez organizm z takich produktów jak wątroba, ziarno sezamowe oraz pieczywo.

Silny ból gardła można złagodzić, jedząc warzywa i owoce o żółtym lub pomarańczowym kolorze, takie jak morele i marchew, banany oraz ciemnozielone warzywa liściaste takie jak szpinak. Oprócz witaminy C, zawierają  one beta -karoten przekształcony w organizmie w witaminę A, która odgrywa istotna rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, w tym śluzówki gardła.

Osoby przyjmujące antybiotyki powinny- przynajmniej raz po zakończeniu kuracji wypić jogurt z żywymi kulturami bakterii, aby odnowić zniszczone w czasie kuracji środowisko bakterii jelitowych.

Zwolennicy naturalnego odżywiania zalecają, by złagodzić ból gardła, picie napoju sporządzanego z soku z połowy cytryny i łyżeczki miodu, rozprowadzić w szklance gorącej wody.Sok z cytryny zawiera witaminę C, która pobudza wytwarzanie śliny i łagodzi podrażnioną śluzówkę gardła. Miód w medycynie ludowej zalecany jest jako środek przynoszący ulgę przy bólu gardła.

Gardło można również płukać naparem szałwii. Przyrządza się go , zalewając łyżeczkę suszonych ziół lub łyżkę świeżej, posiekanej  szałwii gorącą wodą. Tradycyjnym stosowanym do dziś lekarstwem przeciw bólowi gardła jest szklanka gorącego mleka wymieszanego z łyżeczką miodu. / Na moim blogu znajdziecie wiele innych  ludowych recept na ból gardła/.

Bardzo często powodem bólu gardła jest angina. Migdałki chronią gardło przed atakiem drobnoustrojów, ale kiedy mikroorganizmów jest zbyt dużo,migdałki same ulegają infekcji i zaczyna się stan zapalny. Powtarzające się anginy mogą być spowodowane reakcją alergiczną na mleko krowie. W tym przypadku powinno się zastosować dietę eliminacyjną i jeśli przypuszczenie zostanie potwierdzone należy wykluczyć z jadłospisu produkty mleczne.

Pamiętajcie, że przyczyną nawracającego  bólu gardła może być także refluks

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy