Co leczy ajoen?

Witaj,

Do   znudzenia powtarzać będę  tę starodawną prawdę, ale tym razem dla nowych czytelników, a mianowicie: niepożądane skrzepy w organizmie skutecznie  zwalczają  czosnek i cebula.Egipski  papirus nazywa cebulę  środkiem wzmacniającym krew, wielokrotnie mądrzy lekarze  swoim pacjentom przepisywali cebulę  ” dla oczyszczenia krwi”.

Francuscy farmerzy  karmili czosnkiem i cebulą konie, które miały zakrzepicę  w naczyniach kończyn.W Rosji  nadal stosuje się  nalewkę na czosnku dla poprawy krążenia krwi.

Dr Eric Block , wyizolował z czosnku  składnik zwany „ajoenem”/ od ajo- hiszpańskiej nazwy czosnku/  posiadający działanie przeciwskrzepliwe, podobne do  działania aspiryny.

Aspiryna  działa tylko w jeden sposób natomiast  ajoen , który ma takie samo działanie  jak  aspiryna    działa na siedem innych sposobów. blokując  zlepianie się płytek.

Badania kliniczne są zgodne  co do tego , że jest w czosnku coś szczególnego, co pomaga zapobiegać  nadmiernej krzepliwości krwi.

 A  więc trzy ząbki surowego czosnku/ pokrój na małe cząstki i łykaj jak tabletki / dziennie przedłużają czas krzepnięcia i zwiększają  aktywność fibrynolityczną  osocza o około 20%.

Składniki czosnku zdecydowanie  przyspieszają  zdolność rozpuszczania  zakrzepów i poprawiają płynność krwi.

Jak wiele czosnku? Brytyjski naukowiec Dr Dawid Rosner badający działanie czosnku , uważa , że już jeden- dwa ząbki czosnku powoduje korzystne efekty.

Uwaga; można jeść  czosnek surowy albo gotowany- jego przeciwskrzepliwe działanie  nie zmienia się pod wpływem obróbki cieplnej, a nawet może być  dzięki temu silniejsze.

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy