Zupa z polskiego korzenia żeń-szenia

Witaj,

W zimowy wieczór  dopieść się  smakiem tej zupy. Seler  ma moc witamin i  mikroelementów, ponadto doskonale uspokaja  nasze nerwy przed snem.

Składniki na 4 porcje:

1 duży seler,

1 cebula,

2-3  ziemniaki,

2 gałązki selera naciowego,

1,5l buliony warzywnego,

gałka muszkatołowa,

2 łyzki oleju,

sól i pieprz do smaku,

orzechy makadamia

zielona pietruszka,

Przygotowanie:

1. W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

2. Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min. Konieczne, aby  zupa nie  wyszła  brązowa.

Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min ..

4.  Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcesz aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.

5. Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem.

Jeśli chcesz podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.

Smacznego!

Reklamy