Jak uchronić się przed tasiemcem?

Tasiemiec jest pasożytem, który może zainfekować niedogotowane mięso wieprzowe, wołowe lub ryby. Może także zainfekować  wodę zanieczyszczoną odchodami od zwierzęcia, lub człowieka zakażonego tasiemcem lub innymi pasożytami.Gdy robak jest wewnątrz ciała, przykleja się do ścian jelita, gdzie rośnie i produkuje jaja .Np: tasiemiec: żyje do 20 lat i rośnie osiągając nawet 30 metrów.

Objawy tasiemca i innych robaków: to nudności, osłabienie,utrata apetytu, ból brzucha, biegunka i utrata masy ciała.

Zakażone osoby mogą nie być w stanie wchłonąć odpowiednich składników odżywczych z pożywienia, choć w wielu przypadkach nie ma żadnych objawów i tasiemiec lub inny robak opuści ciało z własnej woli.

O to kilka zdrowych nawyków, które pomogą Ci uniknąć robaków.

1. Należy umyć ręce przed i po pracy z jedzeniem, korzystaniem z toalety lub przed jedzeniem.

2.Umyć i gotować wszystkie warzywa i owoce w bezpiecznej wodzie, jeśli jesteś w podróży lub mieszkasz w złych warunkach sanitarnych.

3.Dokładnie należy gotować mięso długo i w wysokiej temperaturze.W tych warunkach zabija się tasiemca,  jaja i larwy innych robaków.

4. Unikaj niedogotowanego mięsa wieprzowego, wołowego, ryb

5. Bądz szczególnie ostrożny z surowymi pokarmami zwierzęcymi. Możesz zabić  tasiemca, larwy,  jeśli zamrozisz mięso i ryby  na co najmniej  24 godziny przed gotowaniem i jedzeniem.

Ryby, które mają być podawane na surowo muszą pozostać zamrożone przez 7 dni w temperaturze minus 4 stopni Celsjusza lub do 25 godzin w temperaturze minus 31 stopni w zamrażarce.

Bądz ostrożny , gdy spożywasz sushi  z nieznanego miejsca.

Pozdrawiam, Maria

Advertisements