O zaletach dzikich owoców

Witaj,

Owoce z tzw. dzikiego stanu są bardzo zdrowe. Nie tylko zielarze , ale także naukowcy  stwierdzają  nieraz zupełnie niezwykłe ich właściwości.Poza zawartością witamin, makro- i mikroelementów, kwasów organicznych, olejków eterycznych i wielu innych specyficznych związków zawierają związki immunostymulujące, a zwłaszcza interferogenne, czyli te które hamują rozwój wirusów.

Wiadomo, że jedną z najistotniejszych substancji immunologicznych w organizmie człowieka jest interferon- substancja białkowa, której jednym z  wielu „obowiązków” jest właśnie hamowanie wirusów. Obecność związków interferopodobnych tłumaczy się dziś- w wypadkach wielu chorób- skuteczność ziół i tzw. babskich leków czy też zaleceń medycyny ludowej.

Żywieniowcy wierzą, że owoce i zioła zebrane z dzikiego stanu, ale nie z zanieczyszczonego stanu, rosnące na  nienawiezionej chemią ziemi, mogą zawierać związki, które przyczyniają się do uzyskania pełnego zdrowia. Tłumaczy się to tym, że przyroda stara się  wyposażyć swoje owoce w najwartościowsze składniki, gdyż  przecież znajdujące się w owocach nasiona- to warunek przetrwania gatunku.

Buziaki, Marysia

Reklamy