Czas na zieloną zupę

Witaj,
Pokrzywa – posiada działanie antybiotyczne, dlatego pod jej wpływem goją się rany i owrzodzenia – rozdrobnione świeże liście potrafią zabić gronkowca złocistego; ma też substancje insulinopodobne, dlatego napar z niej znacznie obniża poziom cukru we krwi; jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne, w tym w żelazo, a zawarta w niej sekretyna (hormony roślinne) pobudza czynności wydzielnicze żołądka, trzustki, wątroby i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit; zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi i liczbę czerwonych ciałek, dlatego zaleca się ją przy anemii i spadku odporności; poprawia czynność komórek wątrobowych w stanach uszkodzenia miąższu; udowodniono też jej antynowotworowe działanie – pomogła w wyleczeniu nowotworu żołądka; napar z pokrzywy stosuje się też w leczeniu choroby popromiennej, kamicy nerkowej, w chorobach wyniszczających ustrój i w schorzeniach gośćcowych; u nas w tym tygodniu nie tylko w zupie .

Podaję przepis na zupę pokrzywową

Najlepszym okresem na przygotowanie zupy pokrzywowej jest maj. Na krem wybieramy pokrzywy z czystych, ekologicznych rejonów. Zbieramy możliwie najmłodsze części roślin, które zawierają najwięcej składników odżywczych no i są najładniejsze. 

zupa_pokrzywowa

Do ugotowania zupy z pokrzyw potrzebujemy:

  • 3 szklanek liści z pokrzyw
  • 2 marchewek
  • 4 ziemniaków
  • 1 cebulę
  • 3 ząbków czosnku
  • liści laurowych
  • ziela angielskiego
  • majeranku
  • soli
  • pieprzu
  • masła
  • śmietany

W garnku zagotowujemy litr wody. Dodajemy do niej kilka ziaren ziela angielskiego, dwa liście laurowe, czosnek oraz pokrojoną marchew i ziemniaki.

Podczas gdy woda się gotouje my dokładnie myjemy liście z pokrzyw. Na koniec warto je sparzyć wrzątkiem. Pokrzywę, wraz z cebulą, podsmażamy na patelni na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia przyprawiamy do smaku. Na koniec zawartość patelni wrzucamy do garnka i gotujemy przez kilka minut.

Ostatni etap to zmiksowanie zawartości garnka. Krem, by nabrał delikatności, można jeszcze przetrzeć przez sito.

Podajemy z grzankami.

Smacznego, Marysia

Advertisements