Zdrowa i bardzo smaczna pasta do chleba

Witaj,

Podaję na szybko przepis na tę pastę1 kubek czerwonej soczewicy uprzednio dobrze wypłukanej,

1 ogórek surowy ze skórką / ok 160 g /,

1 ząbek czosnku,

2 garście słonecznika, / 50 g /, można wcześniej namoczyć w wodzie a przed zblendowaniem wodę odlać

1 garść zielonej pietruszki,

15 g  dobrej oliwy,

2 łyżki sosu sojowego.

Sól i pieprz do smaku jak kto lubi.

Kubek soczewicy zalać 2 kubkami wody i soczewicę ugotować aż do odparowania całkowicie wody.

Soczewicę ostudzić. Wszystkie wymienione składniki  zblendować.

Podajemy z pieczywem, wspaniała z chrupkim .

Pasta z czasem  trochę gęstnieje więc na początku może służyć jako dip, a pózniej jako pasta do chleba.

Smacznego, Marysia

Advertisements