Niskocholesterolowy obiad na dzisiaj

Witaj.

Wszystkie rodzaje soczewicy, niezależnie od koloru czy odmiany zawierają bardzo dużo białka, a także witaminy B 1 i kwasu foliowego. Obfitują też w minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez czy cynk.Warto również pamiętać, ze te wspaniałe ziarna dostarczają nam dużej ilości błonnika: od 9 do 12 g w jednej porcji ważącej po ugotowaniu 140 g. A do tego wcale nie zawierają dużo tłuszczu.!

KREM Z SOCZEWICY Z RYBĄ  – 4 PORCJE

Składniki:

2 szalotki

2 ząbki czosnku

2 łyżki  oleju rzepakowego

2 łyżeczki curry

po 200 g czerwonej i brązowej soczewicy

czarny pieprz, sól morska

500 ml bulionu warzywnego

200 g ryby gotowanej lub pieczonej

2 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie: szalotki i czosnek posiekać, podsmażyć w osobnych rondelkach na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Do każdego rondelka wsypać po 1 łyżeczce curry,  smażyć przez chwilę.

2. Do jednego rondelka włożyć czerwoną a do drugiego brązową soczewicę. Każdy rodzaj soczewicy zalać polową bulionu, zamieszać przykryć.Gotować na słabym ogniu 10-15 minut/ soczewica czerwona / 30 minut / soczewica brązowa /. Doprawić do smaku  solą i pieprzem

3. Połowę soczewicy z każdego rondelka zmiksować na gładką masę, połączyć, dodać ziarna soczewicy obu rodzajów, wymieszać i ponownie doprawić.

4. Rybę podzielić na małe kawałki

5. Gotową zupę rozlać do podgrzanych miseczek. Na wierzch ułożyć kilka kawałeczków ryby, udekorować natką pietruszki/

Wartość odżywcza porcji: kcal: 229, Białko: 18 g tłuszcz: 11 g, węglowodany: 13 g  Błonnik:3 g Cholesterol:26 mg 

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy