SYROP I SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

Witaj,

Już czas na przetwory z owoców bzu czarnego.

Wszystkim polecam ten przepis

Sok i syrop z owoców czarnego bzu

Syrop:
1 kg owoców czarnego bzu
800 – 900 g cukru
odrobina wody
Owoce myjemy i za pomocą widelca odrywamy je od gałązek. Od razu odrzucamy owoce niedojrzałe. Uwaga – owoce silnie brudzą i pozostawiają plamy.
Do garnka wlewamy odrobinę wody, wsypujemy owoce i cukier. Zagotowujemy pod przykryciem, aż owoce puszczą sok. Przecedzamy przez drobne sitko.
Gorący syrop przelewamy do czystych, wyparzonych butelek, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gdy butelki przestygną przetrzymujemy je w chłodnym miejscu. Po otwarciu butelki trzymamy w lodówce.
Sok z owoców czarnego bzu robimy podobnie jak syrop. Dodajemy tylko większą ilość wody. Przykładowo na 1 kg owoców wlewamy 500 ml wody. Jak dojdziecie do wprawy, będziecie robić to na oko i wedle własnych upodobań smakowych. Warto gotować owoce jak najkrócej, aby jak najmniej witamin utracić.
Reklamy