Szczęśliwa „13 ” wzmacniająca odporność przed zimą!

Witaj,pylki

Nasz system immunologiczny z wiekiem słabnie, wystawiając  nas na coraz większe niebezpieczeństwo infekcji i nowotworów, oraz spowalniając proces gojenia się i zdrowienia naszego ciała.Dodatkowo układ odpornościowy zarówno młodych jak i starych nieustannie  atakowany jest przez obecne w środowisku toksyny naturalne oraz wytworzone przez człowieka.

Życie w zatłoczonych miastach, częste przemieszczanie się z miejsca na miejsce / podróże samolotem i spędzanie mnóstwa czasu w miejscach publicznych/, sprawia, że mamy zdecydowanie większy kontakt z zarazkami  niż nasi przodkowie.

Możemy ochronić nasz układ odpornościowy właściwie się odżywiając, uprawiając sport, odpoczywając, aktywnie walczyć ze stresem i utrzymując zdrowy stan emocjonalny.

Warto jednak dowiedzieć się czegoś więcej na temat naturalnych produktów, które wzmacniają  reakcje obronne naszego organizmu i trochę z nimi poeksperymentować.

Istnieje wiele czynników wywierających ujemny wpływ na system odpornościowy organizmu w tym: nadużywanie alkoholu i kofeiny, przyjmowanie pożywienia zanieczyszczonego metalami ciężkimi, takimi jak rtęć, kadm, ołów, dym tytoniowy oraz inne substancje skażające powietrze, które wdychamy.

O szkodliwości dla zdrowia substancji lub trucizn wchłanianych przez człowieka  decyduje fakt, że obniżają one skuteczność  działania składników mineralnych i witamin. Jednym z  najczęściej spotykanych niedoborów składników odżywczych wywierających  wpływ na system immunologiczny jest niedobór cynku.

Nawet niewielkie niedobory tego pierwiastka mogą być niebezpieczne.

Uzupełnienie  cynku powoduje ponowne uczynnienie hormonu grasicy- który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ukladu immunologicznego.

Podczas badań w których podawano pacjentom cynk, powrót funkcji grasicy następował w 80%  a towarzyszyło mu odmłodzenie układu odpornościowego.

Warto pamiętać: Cynk jest lekiem przeciw starości!

Jaka dawka: Przypominam, dla zabezpieczenia przed osłabieniem  układu odpornościowego oraz przywrócenia jego prawidłowej funkcji wystarcza dzienna dawka 15-30 mg cynku.  Używać trzeba: glukonian cynku- nazwa łacińska – zinc gluconate ponieważ jest dobrze tolerowany przez układ pokarmowy.

Ewentualnie- cytrynian cynku, nie kupować siarczanu cynku.

Dużo cynku zawierają pestki dyni  i chuda wołowina a ostrygi zawierają go bardzo dużo.

Badania wykazały , że  uzupełnienie diety w  cynk  znacznie poprawiły odporność  systemu immunologicznego wśród ludzi starszych.

Koniecznie należy wspomnieć o witaminie B6 ,  która nie dość , że pomaga organizmowi walczyć ze starością, jej niedobór powoduje znaczny spadek odporności immunologicznej organizmu, osłabienie zdolności intelektualnych, choroby serca, infekcje  a nawet nowotwory.

Wystarczy przez 3 tygodnie podawać  witaminę.B6- 1,9 mg – dla kobiet, 2,88 mg- dla mężczyzn, by poprawić pracę mózgu, poprawić długotrwale pamięć oraz system odpornościowy.

Witamina B6 występuje  w dużych ilościach w owocach morza, produktach pełnoziarnistych, orzechach, soi, bananach, batatach i w suszonych śliwkach.

Dlaczego również potrzebujesz  chromu około 200 mcg dziennie?

Ponieważ ,  podczas spożycia tego mikroelementu  obniża się poziom insuliny we krwi, zmniejsza się poziom trójglicerydów, zwiększa się HDL a obniża się zły  cholesterol LDL, normalizuje się poziom cukru a zatem zmniejsza się  zagrożenie cukrzycą w przypadku osób dorosłych,  także zwolnienie rozwoju komórek nowotworowych.

Następuje poprawa odporności organizmu, wzrost energii życiowej,  zmniejsza się otłuszczenie ciała.

Kto powinien przyjmować chrom?

Już od drugiej dekady życia poziom tego pierwiastka w organizmie  sukcesywnie się obniża.

Nigdy nie jest za pózno na jego przyjmowanie.

Jeśli,  jesteś chory na cukrzycę, poradz się lekarza, gdyż chrom może  wywołać zmianę zapotrzebowania na insulinę.

Poprawa  w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu oraz  trójglicerydów występuje  po kilku tygodniach  lub miesiącach zależnie od przyjmowanej dawki.

Wystarczy tylko 200 mcg na dobę. Warto zaznaczyć , że chrom cechuje się  małą toksycznością.

Dlaczego wspomaga układ immunologiczny? Dzieje się tak  dzięki  zwiększeniu efektywności działania insuliny.

Hormon ten wspomaga sterowanie układu immunologicznego przez pobudzenie wytwarzania interferonu.

Chrom zapobiega chorobom serca.

Doświadczenia prowadzone na zwierzętach potwierdziły szybkie tempo powstawania blaszek miażdzycowych przy niedoborze chromu.

Znaczna część naukowców przychyla się do tego, że to nie cholesterol, lecz właśnie wysoki poziom glukozy oraz insuliny we krwi są głównymi przyczynami chorób serca.

Co z pożywieniem?

Nie można zbytnio liczyć na zaspokojenie zapotrzebowania na chrom, ograniczając się  do tego, który pochodzi z żywności.

Spożywając produkty bogate w chrom- czyli drożdze piwne, brokuły , niektóre gatunki piwa, jęczmień, produkty pełnoziarniste- niestety jest  on zle wchłaniany  w przewodzie pokarmowym.

Zwróć uwagę podczas kupna – muszą to być preparaty organiczne, biologicznie czynne, natomiast mniej skuteczny jest chlorek sodu.

Obecnym na naszym rynku preparatem złożonym w skład którego wchodzi wiele surowców roślinnych m.in. ziele babki lancetowatej, ziele rdestu ptasiego, korzeń lukrecji, kwiat nagietka i korzeń kozłka  usprawniającym funkcje układu odpornościowego i naczyniowego jest Padma 28.

Preparat ten jest stosowany w nawracających zakażeniach dróg oddechowych, zwyrodnieniach naczyń krwionośnych / zapalenie żył, miażdżyca zarostowa tętnic, choroba Burgera/.

Wpływ na układ immunologiczny wykazują również  preparaty  z jeżówki purpurowej / Echinacea/.

Preparaty zawierające wyciągi z jeżówki stosowane sa jako leki stymulujące obronę  organizmu szczególnie przy infekcjach wszystkich rodzajów.

W leczeniu nawracających infekcji istotne  znaczenie ma profilaktyczne przyjmownie preparatu, w celu niedopuszczenia do zachorowania.

W trakcie infekcji zaleca sie przyjmowanie preparatów doustnych przez 5- 6 dni, a następnie odstawienie na 3-4 dni.

Podawanie można powtarzać przez 4-6 tygodni.

Zapobiegawczo stosuje się analogicznie, przy czym nie należy dłużej podawać preparatu niż trzy tygodnie.

Wyciągi z aloesu: Biostymina , Bioaron  także stymulują czynności obronne organizmu.

Znajdują zastosowanie przy osłabieniu organizmu po przebytych chorobach i długotrwałym stosowaniu antybiotyków, podatności na infekcje górnych dróg oddechowych, anemii, w stanach zapalnych dziąseł, w przewlekłych chorobach skóry.

Dawniej stosowany był świeży sok z liści aloesu na trudno gojące się rany.. Następny preparat, który wzmacnia  odporność immunologiczną to :

Żeń-szeń azjatycki oraz  żeń-szeń amerykański,  dwie odmiany bardzo popularne na świecie.

Pochodzący z Azji żeń-szeń jest odmianą bardziej stymulującą i mającego opinię męskiego afrodyzjaku i specyfiku odmładzającego  system odpornościowy.

Odmiana amerykańska jest z kolei ceniona za działanie relaksujące / zwalczające stres /.

Chińczycy znawcy żeń-szenia ostrzegają, by nie marnotrawić go, gdy jest się młodym.

Należy go raczej zachować na stare lata, gdyż dopiero wtedy można naprawdę docenić jego zalety.

Pamiętajmy , aby kupować wyłącznie wyciągi o znormalizowanej zawartości substancji czynnej czyli ginsenozydu, przyjmować dawki zalecone na opakowaniu i nie oczekiwać efektów wcześniej niż po sześciu, ośmiu tygodniach.

Z mojego 30-letniego doświadczenia pracy w zielarni wynika , że kurację żeń-szeniem  należy  zawsze przeprowadzać jesienią i zimą, natomiast nigdy latem.

Osoby mające wysokie ciśnienie  powinny zrezygnować  z  żeń-szenia.

Warto zainteresować się Astragalusem- substancją otrzymywaną z korzenia traganka błoniastego- rośliny z rodziny bobowatych.

Specyfik ten ma długą historię w medycynie chińskiej, gdzie używany jest przeciwko przeziębieniom i grypie.

Chińczycy gotują plasterki suszonego korzenia traganka / ma on bardzo przyjemny smak / w rosole z kury lub kaczki otrzymując w ten sposób pożywny bulion.

Natomiast wyciągi z tego korzenia są sprzedawane w chińskich aptekach pod nazwą „huang Qi”

Badania  naukowców potwierdzają  przeciwwirusowe i immunostymulujące właściwości korzenia.

Jest on powszechnie dostępny i niedrogi. Warto polecać  go ludziom, którzy są  tak nieodporni, ze ” łapią”każdą możliwą infekcję,chorującym na raka, którzy poddani są  chemioterapii a  także ludziom zdrowym, gdy zbliża się  sezon grypowy.

Godne polecenia są  kapsułki zawierające wyciąg z korzenia traganka, który należy przyjmować zgodnie z instrukcja podaną na opakowaniu.

Bardzo ciekawym preparatem wzmacniającym układ odpornościowy  jest „Eleuterokok” wcześniej znany  zeń-szeniem syberyjskim.  W  Związku Radzieckim chętnie był przyjmowany przez sportowców, żołnierzy i kosmonautów a dziś także cieszy się wielkim powodzeniem.

Polecam wyłącznie preparaty o standardowej zawartości eleuterozydu / substancji czynnej i stosowanie się  do dawkowania  opisanego na opakowaniu/

Ocena  efektów przyjmowania preparatu po 6- 8 tygodniach.

Korzeń arktyczny – złoty korzeń czyli korzeń różeńca górskiego.

Jest to specyfik odmładzający a przede wszystkim wzmacniający odporność, zmniejszający podatność na stres, poprawiający nastrój i pamięć.

Niektórzy ludzie twierdzą , że złoty korzeń dodaje im energii seksualnej .Przypuszczalnie działa on szybciej od żeń-szenia  i eleuterokoku- skutki są widoczne już po 2 tygodniach.

Należy stosować produkty zawierające 5 % rozawiny i  1 % salidrozydu / substancji czynnych / zgodnie z dawkami podanymi  na opakowaniu.

Maczuznik/ cordyceps / to chiński grzyb często używany w tym kraju jako preparat energetyzujący przeznaczony dla ludzi osłabionych wiekiem , chorobą lub urazem.

Stosują go także sportowcy, by zwiększyć zdolności wysiłkowe i wytrzymałość organizmu.

Grzyb ten pasożytuje na bytującej w ziemi larwie pewnego gatunku ćmy.W Chinach przygotowuje się preparat z całego suszonego grzyba, doczepionego do zmumifikowanej larwy i gotowanego w zupie na wolnym ogniu.

Można zakupić wyciągi z maczuznika hodowanego na ziarnie w formie płynnej lub kapsułkach.

Cudownym  produktem stosowanym na uodpornienie od zarania cywilizacji jest czosnek.

Czosnek zwalcza bakterie, pasożyty jelitowe i wirusy.

W dużej ilości był podobno stosowany w zapaleniu opon mózgowych.

Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom i zatorom.

Dwa ząbki czosnku dziennie zmniejszają o połowę ryzyko ataków serca.Uważa się, ze czosnek zawiera liczne składniki przeciwrakowe i przeciwutleniacze.

Jest dobrym środkiem na przeziębienia, działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, ściągająco, rozkurczowo.

Wzmaga odporność organizmu.

Pomaga we wzdęciach, działa przeciwbiegunkowo, ma też dzialanie moczopędne i estrogenopodobne.

Wydaje się poprawiać nastrój i mieć lekkie działanie uspokajające.

Większe ilości czosnku / ponad trzy / dziennie  mogą powodować  biegunki, nawet gorączkę u osób nadwrażliwych.

Uwaga: Czosnek surowy ma silniejsze działanie przeciwbakteryjne. Gotowanie nie zmniejsza jednak innych właściwości czosnku, takich jak działanie przeciwzakrzepowe i ochronne na układ sercowo- naczyniowy.

Działania te mogą się nawet wzmóc , dzięki uwalnianiu ajoenu podczas gotowania czosnku.

Gotowanie i smażenie nie upośledzają też działania  czosnku na układ pokarmowy oraz właściwości przeciwrakowych.

Niektórzy naukowcy wręcz uważają , że bardziej korzystne jest spożywanie czosnku gotowanego niż surowego.

Ja preferuję tylko gotowany, jest bardzo smaczny, już we wcześniejszych postach o takim czosnku pisałam.

Probiotyki są preparatami farmaceutycznymi zawierającymi tzw. bakterie probiotyczne. Są to preparaty nie tylko niezbędne w leczeniu grzybicy, ale także wpływają korzystnie na wzmocnienie funkcji systemu odpornościowego, ponieważ przywracają  równowagę mikroflory w jelicie grubym.Po połknięciu bakterie te zasiedlają jelito grube i przywracają  jego naturalne funkcje fizjologiczne. Bakterie użyte do produkcji probiotyków są odporne na działanie kwasu solnego żołądka i sole kwasów żółciowych / żółci wątroby / w przeciwieństwie do tych , które wchodzą  w skład fermentowanych produktów mlecznych- jogurtów i kefirów.

Probiotyki są preparatami niezbędnymi w leczeniu grzybicy, ponieważ przywrócenie równowagi mikroflory jelita grubego wpływa korzystnie na przywrócenie funkcji systemu odpornościowego w walce z chorobą.

Nie każdy rodzaj bakterii jest w stanie zasiedlić jelito grube- dlatego też wielokrotnie brak pozytywnej reakcji  ze strony organizmu.

Dobrym sposobem jest stosowanie wybranego probiotyku przez jeden miesiąc, potem stosować inny / przez kolejny miesiąc / itd.

Warto też obserwować i zapisywać  reakcje swojego organizmu na zażywane preparaty, aby po kilku miesiącach wybrać z nich 2 lub 3, które najlepiej poprawiają  funkcje jelit oraz ogólny stan zdrowia i stosować je nieprzerwanie przez cały okres leczenia np: grzybicy.

Potem już w celach praktycznych wybrane probiotyki należy spożywać dwa razy w roku przez jeden miesiąc – w okresie wczesnowiosennym / na przełomie marca i kwietnia oraz przed okresem zimowym / najlepiej w pazdzierniku /

Miło Was pozdrawiam,

Marysia

Reklamy