Jak prawidłowo przygotować herbaty ziołowe?

miętowa

Witaj,

Herbaty zaparzone z aromatycznych liści, kwiatów i korzeni są najstarszymi i najpowszechniej spożywanymi napojami, nie licząc czystej wody.

Przeważnie sporządza się napar: liście lub kwiaty wkłada się do podgrzanego czajniczka, zalewa wrzątkiem i pozostawia do naciągnięcia na 3- 5 minut.

Inny sposób : wsypać łyżeczkę suszonych lub 3 łyżeczki świeżych ziół do szklanki wrzącej wody.

Nasiona i korzenie trzeba przed użyciem zetrzeć lub zemleć. Następnie sporządza się odwar : bierze się 1 łyżkę stolową rozdrobnionych korzeni lub nasion na 2 szklanki wrzącej wody i gotuje na wolnym ogniu tak długo, aż ilość płynu zmniejszy sie do jednej szklanki.

Zajmuje to od 5 do 20 minut w zależności od tego, jaka część i jakiego zioła się używa.

Należy zaczynać od ziół o silnym, lecz dobrze nam znanym zapachu : anyżku, kwiatu lipy, mięty, dzikiej róży, rumianku, szałwii – wszystkie są jednakowo orzezwiające.

Podaję Wam  także przepis na syrop miętowy

* 4 szklanki liści mięty pieprzowej / odmierzając , nie ubijać/

* biały cukier

* zielony barwnik spożywczy / dowolnie /

1. Liście włożyć do rondla i zalać taką ilością wody , aby były zaledwie zakryte. Poddusić przez 30 minut.

2. Odsączać przez godzinę w woreczku z gazy.

3. Na każdą szklankę płynu wziąć 1 szklankę cukru. Zalać cukier płynem w garnku i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Można dodać barwnik spożywczy.

4. Rozlać do butelek , opatrzyć etykietą z datą  lub zamrozić w dowolnych porcjach.

Smacznego!

Reklamy