Sycylijskie ciasto pomarańczowe

SYCYLIJSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE

Witajcie w “Weekendowej Cukierence” :) / gotuj z cukiereczkiem.pl /
Zapraszam dzisiaj na ciasto puszyste i pachnące pomarańczami. Jest proste i szybkie do przygotowania. Kropkę nad i stanowi pomarańczowy lukier przygotowany na bazie soku z pomarańczy.

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 250g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy,
  • 4 jajka,
  • Szczypta soli,
  • 85ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki soku z pomarańczy,
  • Około 10-15 łyżek cukru pudru,
  • Ewentualnie ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą.

Do miski dodajemy masło, szczyptę soli i cukier.

Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzonej) i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy.

Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

Jeśli ciasto pod koniec pieczenia zacznie się za mocno przypiekać to przykrywamy je folią.

LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce) i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier (o gęstości śmietany). Do lukru możemy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy.

Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Życzę smacznego  :)

 

Ucierane ciasto pomarańczowe

Ucierane ciasto pomarańczowe

Ucierane ciasto pomarańczowe

Ucierane ciasto pomarańczowe

Pozdrawiam, Marysia

Reklamy